ריבית הפריים משפיעה באופן ישיר על גובה החזרי המשכנתא, בעיקר אם לקחתם חלק ממנה בריבית משתנה. נסביר: ריבית פריים היא הריבית "הבסיסית" שקובע בנק ישראל לשאר הבנקים. כשהפריים יורד או עולה, גם הריביות שאנחנו משלמים על המשכנתא משתנות בהתאם.

ככל שחלק גדול יותר מהמשכנתא שלנו צמוד לפריים, כך אנחנו יותר "חשופים" לתנודות בהחזר החודשי. בתקופות של ירידה בפריים (כמו בשנים האחרונות) זה יכול להיות יתרון, כי ההחזר החודשי שלנו יורד. אבל מנגד בתקופות של עליות (כמו בחודשים האחרונים) אנחנו עלולים להיתקל בעליות בהחזר החודשי.

לכן חשוב מאוד לנטר את השינויים בריבית ולהיות ערוכים אליהם מראש. כיועצת אני ממליצה בד"כ על בניית תמהיל מאוזן של משכנתא – כלומר שרק חלק ממנה יהיה צמוד לפריים (נגיד 30%-50% מהסכום), ואילו היתר יהיה בריביות קבועות לטווח ארוך או בסוגי הצמדה אחרים. כך אנחנו מגדילים את הוודאות ויוצרים איזון בין ניצול הזדמנויות לניהול סיכונים.

ואם המשכנתא שלכם כבר קיימת? גם כאן אני מעודדת לעקוב אחר "דפוסי ההתנהגות" של הפריים, ולהיות פרואקטיבים כאשר יש תחזיות לשינוי מגמה. למשל אם הפריים נמצא במסלול של עליות חדות, אולי כדאי לשקול מעבר זמני של חלק מהמשכנתא לריבית קבועה, על מנת להימנע מעליות חדות מדי בהחזר החודשי. את המעבר הזה אפשר תמיד לבצע בחזרה בהמשך.

בכל מקרה, הדבר הכי חשוב הוא לא להיבהל ולא לקבל החלטות פזיזות. אם הפריים ממשיך לטפס, אל תהססו לפנות אליי ואדע לתת לכם מענה אישי בדיוק למצב הייחודי שלכם. זו הזדמנות להתאים את מבנה המשכנתא למציאות הכלכלית המשתנה, ולוודא שאתם נמצאים תמיד במסלול היציב והמשתלם ביותר לטווח הארוך.

נשמח לעמוד לשירותכם ולעזור לכם להשיג את המטרות הפיננסיות שלכם בצורה המיטבית.