ריבית הפריים היא אחד המונחים הבסיסיים בעולם המשכנתאות – אבל עדיין לא כולם מבינים לעומק מה מסתתר מאחוריה ואיך בדיוק היא משפיעה על ההלוואה.

במילים פשוטות, ריבית הפריים היא הריבית הבסיסית שקובע בנק ישראל לבנקים המסחריים. על בסיסה, הבנקים מחשבים את הריביות שהם מציעים ללקוחותיהם במגוון מסלולים כולל משכנתאות.

כיוון שריבית הפריים משתנה מעת לעת בהתאם למדיניות המוניטרית של הבנק המרכזי (בד"כ 4 פעמים בשנה), גם הריביות שאתה משלם עשויות להשתנות בהתאמה. במסלולים על בסיס פריים, כשהפריים יורד – גם תשלומי המשכנתא שלך יורדים (ולהיפך).

זה מצב אידיאלי בתקופות של מדיניות מוניטרית מרחיבה (כמו בשנים האחרונות) – כי אתה יכול ליהנות מירידות ריבית שוטפות. אבל צריך לקחת בחשבון שכשבנק ישראל מעלה את הפריים (כפי שקרה לאחרונה), זה בדרך כלל אות לתחילתו של גל עליות ריבית שעלול להכביד על ההחזר החודשי שלך.

לכן, כשאני בונה עם לקוחות את חבילת המשכנתא, אני תמיד משתדלת לאזן בין מסלולים צמודי פריים לבין מסלולים עם ריבית קבועה לטווח ארוך. השילוב הזה יוצר איזון מסוים בין הרצון ליהנות מירידות ריבית לבין הצורך להגן על עצמנו מעליות חדות.

אבל מעבר לזה, אני גם מקפידה לנטר ולעקוב ברציפות אחרי תנודות הפריים גם אחרי שההלוואה כבר ניטלה. ברגע שמסתמנת עלייה משמעותית, אני מיד פונה ללקוחות הרלוונטיים, מנתחת איתם את ההשלכות האישיות שלהם ונותנת מגוון דרכי פעולה אפשריות לצמצום הפגיעה (כמו מעבר זמני למסלול קבוע וכד').

בגדול, ריבית הפריים היא פרמטר מאוד משמעותי שצריך להבין ולעקוב אחריו, אבל ממש לא להילחץ ממנו יתר על המידה. עם ניהול חכם ומושכל של מסלולי המשכנתא שלנו, ועם מערכת בקרה צמודה – נוכל להתמודד בצורה מיטבית עם השינויים ולשמור על רמת ההחזר שלנו יציבה לאורך זמן.